onsdag 21 augusti 2013

Chokladmuffins och cake pops!

Nyligen fyllde mellandottern fyra år. Ett önskemål från hennes sida var att det skulle finnas cake pops på kalaset. Cake pops är en blandning mellan kaka och klubba. Det finns en massa olika recept på dessa bakverk, allt från mix av oreo-kakor till knäckebröd och Philadelphiaost, men jag själv har en egen variant. Barnens favoritfika är de chokladmuffins vi brukar baka. Och de är faktiskt ljuvligt goda! Särskilt om man, som vi oftast gör, tar ut dem innan de är helt färdiggräddade. Då smakar de lite som kladdkaka, och det är ju aldrig fel! När jag gör mina cake pops använder jag mig av just dessa chokladmuffins och nötkräm. Vill ni göra egna? Varsågod, här är recepten! 
 
Chokladmuffins:
 
Du behöver:
* 100 g smör
* 2 ägg
* 2,5 dl socker
* 1,5 tsk vaniljsocker
* 0,5 tsk bakpulver
* 4 msk kakao
* 2 dl vetemjöl
* 1 krm salt
* muffinsformar
 
Gör såhär:
* Sätt ugnen på 200 grader (varmluft 175).
* Smält smöret och låt det svalna.
* Vispa ägg och socker pösigt.
* Tillsätt de övriga torrvarorna.
* Rör sist i smöret.
* Fördela smeten i muffinsformar på en plåt, men fyll inte upp dem mer än till 3/4. Fyller du dem mer kan det lätt rinna över.
* Grädda muffinsen i mitten av ugnen i ca 10 minuter. Det gör inget om de är lite kladdiga i mitten, de blir bara godare då!
 
 


 
 
Cake pops:
 
Du behöver:
* Chokladmuffins
* Nötkräm, typ Nutella
* Blockchoklad
* Strössel, kokos, finhackade nötter eller liknande
* Grillspett
 
Gör såhär:
* Smula sönder chokladmuffinsen.
* Blanda muffinssmulorna med nötkräm tills det blir en sån konsistens att du kan rulla små bollar av röran.
* Rulla små bollar, ca 2-3 cm i diameter och lägg i en frystålig låda.
* Frys bollarna i minst ett par timmar. Jag fryser dem ibland över natten.
* Smält blockchoklad och ta under tiden fram de frysta muffinsbollarna. Doppa spetsen av ett grillspett i chokladen och tryck sedan fast en muffinsboll på den så det ser ut som en klubba. Doppa bollen i den smälta chokladen och låt rinna av. Häll på lite strössel (eller vad du nu vill ha) innan chokladen stelnat och ställ pinnarna med bollarna uppåt i ett glas, oasisblock eller spetsa en kartong och sätt dem i. Se till att de inte står för nära varandra bara, då kan de fastna i varandra.
* Servera!
 
 
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar