onsdag 27 november 2013

Tre sorters småkakor

Jag älskar att baka. Det är ett av mina största intressen. Om inte det största. Den här hösten har jag bakat väldigt mycket. Nästan varje dag, åtminstone flera gånger i veckan. På senaste har det varit roligast att baka småkakor. Det går oftast fort att baka dem, de går att variera nästan i det oändliga och så kan man lätt äta flera stycken av dem. En mjuk kaka blir man fortare mätt på och man vill därför inte smaka på för många olika sorter. Sju sorters småkakor däremot, det skulle funka! Här nedan hittar ni recept på inte sju, men likväl tre olika sorters småkakor som är lätta att göra och dessutom smakar vansinnigt gott! Passar lika bra till jul som en vanlig onsdag i november.

Receptet nedan kommer från årets vinnare av "Hela Sverige bakar", Caroline Ahlqvist. Detta program var en klar favorit i höstas, jag missade nog inte ett avsnitt. Dessa kakor är fantastiskt goda och busenkla att göra. Om man har bråttom kan man strunta i chokladfyllningen och bara ringla choklad över kakorna. De är goda då också, men absolut bäst blir det såklart med chokladkrämen!


Chokladfyllda havredrömmar, ca 15 st

125 g smör (rumsvarmt)
1 dl socker 
1 tsk bakpulver 
1 tsk bikarbonat
2 dl vetemjöl 
1 dl havregryn 
100 + 50 g choklad 70% (50 g till garnering) 
3 msk grädde                

Sätt ugnen på 175 grader. Blanda alla ingredienser utom choklad och grädde till en smidig deg. Rulla till 30 lika stora bollar. Lägg på två plåtar med bakplåtspapper (de flyter ut en del) och tryck till lätt. Grädda i 15 minuter. Låt svalna.  

Hacka 100 g av chokladen och lägg i en skål. Hetta upp grädden och häll över chokladen. Rör tills all choklad smält och det har blivit till en chokladkräm. Fördela krämen över kakorna och sätt ihop två och två. Smält resten av chokladen, ringla den över kakorna och låt sedan stelna.





Kolasnittar

100 g rumsvarmt smör
1 dl socker
2 msk sirap
2 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
0,5 tsk bikarbonat


Sätt ugnen på 175 grader. Vispa smör, sirap och socker till en krämig smet. Blanda mjöl, vaniljsocker och bikarbonat och vänd ner det i smeten. Arbeta ihop till en deg och dela den sedan i två lika stora delar. Rulla till två längder och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Platta till något och räffla eventuellt med en gaffel. Grädda längderna i ca 12-15 minuter, tills de fått en gyllene färg. Ta ut plåten, låt kakorna svalna något och skär sedan snittar med en vass kniv. Låt dem sedan ligga och svalna helt på plåten.


 




Chokladsnittar

100 g rumsvarmt smör
1 dl socker
2 msk sirap
2 dl vetemjöl
2,5 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
0,5 tsk bikarbonat

Sätt ugnen på 175 grader. Vispa smör, sirap och socker till en krämig smet. Blanda mjöl, vaniljsocker och bikarbonat och vänd ner det i smeten. Arbeta ihop till en deg och dela den sedan i två lika stora delar. Rulla till två längder och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Platta till något och räffla eventuellt med en gaffel. Grädda längderna i ca 12-15 minuter. (Det kan vara lite svårare att avgöra när chokladsnittarna är klara, eftersom de inte får en gyllene färg som kolasnittarna. Man får helt enkelt känna efter om de är klara. Ett tips är att göra kolasnittarna först, så man har en referens att gå efter.) Ta ut plåten, låt kakorna svalna något och skär sedan snittar med en vass kniv. Låt dem sedan ligga och svalna helt på plåten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar