lördag 18 maj 2013

Sommarvärme och fryst dajmtårta


Äntligen har vi fått sommarvärme! Idag har det varit en sån där underbart ljuvlig dag med sol och värme. Hela dagen har vi bara njutit. Dagen till ära har vi lyxat till det lite här hemma. Fryst dajmtårta har det blivit. Två gånger om. För det är precis så god den är. Jag skulle gärna ta en bit till, men nån måtta får det vara. (Dessutom vore det ju trevligt att kunna avnjuta en bit imorgon också.)
Här är receptet:
Fryst dajmtårta
Tårtbotten:
4st äggvitor
1,5 dl socker
150g mald mandel

Sätt ugnen 175grader. Vispa äggvitor och socker hårt. Vänd ner den malda mandeln. Lägg smeten i en bakform med avtagbara kanter och grädda i ca 15min. Låt kallna i formen.

Glass:
4st äggulor
0,75 dl socker
3 dl vispgrädde
1 tsk vaniljsocker
2 st dubbeldajm

Vispa äggulorna och sockret pösigt. Vispa grädden och vaniljsockret i en annan skål. Hacka dajmen. Vänd ner äggsmeten i grädden och blanda i dajmen. Bred glassen på den kalla nötmarängen och frys ner. Ta gärna fram glasstårtan en liten stund före servering så den blir lättare att dela.

Ser inte mycket ut för världen, men smakar himmelskt!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar